Két éve az integrált ütemes menetrend bevezetése a 120a (Budapest-Sülysáp-Szolnok) vonalon sok szempontból nem volt teljes körű. A távolsági vonat menetrendje csak a 2009. évi menetrend tervezetében nyerte el végleges formáját, az elővárosi zónahatárig pedig csak minden második vonat közlekedett, melyek közül decembertől három vonatpár már indokolatlanul törlésre is került. Az ITF.HU Csoport ezzel szemben a vonal menetrendjének fejlesztésére tesz összehangolt, komplex, azonnal megvalósítható javaslatot.

Az ITF egyik legnagyobb haszna, hogy az igen drága vasúti infrastruktúrát optimális módon lehet fejleszteni. Ahol előre tudjuk, hogy milyen menetrend lesz, ott tudatosan lehet tervezni az állomásokat, lehet tudni, hogy  milyen vágánykapcsolatokra, vagy adott esetben mennyi peronos vágányra lesz szükség egyidőben.

Sülysáp állomás átépítésekor még nem készült ilyen előzetes menetrendi struktúra, amelyik megmutatta volna, hogy egyszerre négy peronos vágányra vagy pedig 10 percen belül menetirányt váltani képes inga- vagy motorvonatra van szükség a menetrend lebonyolításához.

Így alakult ki az a torz menetrendi struktúra, hogy minden második elővárosi vonat csak Mendéig tud közlekedni, holott az utazási igények Sülysápra nagyobbak, a meghosszabbítási javaslatunk pedig többlet személyzeti költséggel nem jár.

A Stadler által gyártott Flirt típusú motorvonatokkal a mozdonyvezetők a sülysápi érkezés után 10 perccel már vissza tudnak indulni, így már nem lenne akadálya, hogy napközben a mendei járatok is Sülysápig közlekedjenek. A Stadler havonta két-két újabb járművet szállít a vasúttársaság részére, így akár pár hónapon belül is megvalósítható lenne ez a módosítás.

Share

Hozzászólások   

0 # Bahn 2009-02-04 06:42
Igen, ez egy jó megoldás lehetne. Már csak meg kellene valósulnia.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Abymot 2009-02-04 12:15
De ismerős ez az elképzelés valahonnan... :-)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés