Infrastruktúra javaslatok

Az ITF.HU fontos feladatának tekinti, hogy meghonosítsa hazánkban is a menetrend alapú infrastruktúra tervezést, rávilágítva arra hogy egy hosszútávú menetrendi stratégia ismeretében a kapacitások pontosabban tervezhetők. Ha meg tudjuk tervezni azt a menetrendet, amely hosszútávon képes kielégíteni minden igényt, akkor ehhez hozzá tudjuk rendelni az optimális infastruktúrát, felesleges kapacitások nékül. Ezáltal a beruházási költségek jelentősen csökkenthetők, sőt, akár kevesebb pénzből jobb szolgáltatást is tudunk nyújtani.

Másrészt, ezeken az oldalakon szeretnénk olyan megoldásokat is bemutatni, amelyek egyszerűen megvalósíthatóak, de sok esetben mégis versenyképesek a drága "kirakatberuházásokkal" szemben. Hiszen, sokszor jó lenne néhány perc tartalékot belecsempészni  egy feszített menetrendbe, vagy pár percet kinyerni itt-ott a menetidőből egy jobb csatlakozási rendszer kialakítása érdekében. A menetidő csökkentésének "hagyományos" módszerei azonban rendkívül drágák, időigényesek, járműbeszerzéseket és/vagy pályaépítést igényelnek. De ha tudunk valami olcsóbb és egyszerűbb alternatívát, miért ne alkalmaznánk?
A recept egyszerű: ha nem tudjuk csökkenteni a menetidőt, próbáljuk meg csökkenteni az állomásokon töltött időt, például az utascsere gyorsításával. Ebben a rövid cikkben bemutatunk néhány megoldást a tartózkodási idő csökkentésére és az utascsere felgyorsítására.