Javaslatok

Az ITF.HU Csoport legújabb javaslatai a minőségi tömegközlekedés érdekében.

Nagykáta–Szolnok között minden munkanap hajnalban egymással szemben közlekedik két „szellemvonat”, ami hetente 465, évente 24 180 szerelvényvonat-kilométert jelent. Ennek a furcsa megoldásnak csak a vontatási energiaszükséglete közel 3,5 millió forint. És ez csak egyetlen példa...

 

A nemzetközi kocsik hatékony belföldi felhasználásával a kelet-magyarországi belföldi IC-vonatok szerelvényfordulói úgy racionalizálhatóak, hogy nem csak a költségek, hanem a csúcsidőkben jellemző zsúfoltságok is csökkenthetők (az optimalizálás révén megtakarítható kocsikkal), illetve, a nemzetközi vonatok közlekedtetése pedig igen minimális költséggel biztosítható, a jelentős árbevétel mellett.

Van jó néhány olyan eset, amikor a szükségesnél nagyobb és drágábban üzemelő vonattal szállítjuk el az utasokat. A nyilvánosságra került tervek is ilyenfajta megoldásokkal próbálják megindokolni a járatritkítások létjogosultságát, pedig a kitűzött célokat egyetlen személyszállító vonat lemondása nélkül is el lehetne érni.

cap

Az utóbbi időben szóba került, hogy olyan korábban bezárt vasútvonalakon is újraindulhat a forgalom, amelyeken jellemzően nem a regionális, hanem a távolsági forgalom dominált - már amennyire a rossz csatlakozásokkal kialakított korábbi menetrendek ezt lehetővé tették. Készült ugyan egy olyan országos ütemes menetrend, amelyben ezek a vonalak is közvetlen csatlakozásokat kaptak volna minden irányból, de ez már nem került bevezetésre, így a Dunántúl távolsági közlekedési rendszere egy torzóvá vált.

A tavaly decemberi menetrendváltásnál a kelet-magyarországi ütemes menetrendi struktúrából jónéhány járat törlése került, amivel minimális költségmegtakarítás mellett hosszabb távon mindenképpen utasszám-, illetve bevételcsökkenéssel kell számolni, az utasok elégedetlensége mellett. A téves alapokon meghozott döntés korrekcióját javasolja az ITF.HU csoport.

Két éve az integrált ütemes menetrend bevezetése a 120a (Budapest-Sülysáp-Szolnok) vonalon sok szempontból nem volt teljes körű. A távolsági vonat menetrendje csak a 2009. évi menetrend tervezetében nyerte el végleges formáját, az elővárosi zónahatárig pedig csak minden második vonat közlekedett, melyek közül decembertől három vonatpár már indokolatlanul törlésre is került. Az ITF.HU Csoport ezzel szemben a vonal menetrendjének fejlesztésére tesz összehangolt, komplex, azonnal megvalósítható javaslatot.

A recept egyszerű: ha nem tudjuk csökkenteni a menetidőt, próbáljuk meg csökkenteni az állomásokon töltött időt, például az utascsere gyorsításával. Ebben a rövid cikkben bemutatunk néhány megoldást a tartózkodási idő csökkentésére és az utascsere felgyorsítására.

Alkategóriák